Mutisia spinosa en Nothofagus antarctica. |
Het valt me in heel Chili op, dat alles zo schoon is, geen zwerf vuil, sigarettenpeuken en kauwgom op de grond en weinig graffiti. Toen ik in de ochtenduren door de stad liep waren er veel, hoofdzakelijk vrouwen, stadsvegers met een kliko bij zich de straten en pleinen aan het vegen. De groenstroken werden door de plantsoen medewerkers met de hand bewaterd, blijkbaar had het hier niet zo intensief geregend dan waar ik de afgelopen dagen was geweest. Coyhaique ligt verder van de kust en achter de eerste hoge bergen.
Toen ik mijn bagage in de auto laadde, kwam plotseling Nicole weer in beeld. Samen verlieten we de stad en reden we een totaal ander landschap binnen. De bergen zijn hoger en hier en daar met sneeuw bedekt, de hellingen zijn minder bebost en in plaats daarvan is er meer grasland met lagere struiken en hier en daar wat bomen. Het groen is hier niet zo overdadig. De huizen ogen ook degelijker.
Nothofagus antarctica |
Nadat we de Rio Simpson hadden gepasseerd veranderde het sortiment houtige vegetatie ook. Opeens stond overal Nothofagus antarctica, eerst als gedrongen struiken en geleidelijk verderop staan er grotere bomen. Opvallend waren uiteraard de glimmende gekroesde bladeren en de meer gedrongen groeiwijze.
In de noordelijker regio zag ik wel hier en daar Cissus striata in bomen en struiken hangen, maar in het gebied van de Nothofagus antarctica komt de giftige klimmer veel meer voor. Deze tot de druifachtigen behorende plant lijkt wel wat op een klei bladige Ampelopsis. Maar wat me hier vooral opviel was de prachtig bloeiende Clavel del campo rosado, beter bekent als Mutisia spinosa. De grote bleek violette bloemen hangen als guirlandes in de struiken en vrolijken de wegberm op.
We reden in zuid westelijke richting onder de alsmaar steiler wordende bergwanden door. Langzamerhand kroop de weg omhoog en stroomde de langs de weg aanwezige beek ons in oostelijke richting tegemoet. Maar opeens, alsof ik had zitten slapen, raakte ik verward. De inmiddels breder geworden beek stroomde traag met ons mee, we daalden dus. Uiteraard was ik een lange tijd afgeleid door de inmiddels grote Nothofagus antarctica ’s en al dat andere moois om ons heen, andere bijzondere planten en het grillige landschap. Tijdens één van de vele stops om van het landschap te genieten en uiteraard foto’s te maken viel mijn oog op een jagende Condor. Ik heb eerst geprobeerd hier een foto van te maken, maar spaarde me de tijd om van lens te wisselen, daarvoor was het zien van zijn majestueuze vlucht te indrukwekkend.
Na iedere bocht weer wat anders. |
Twee afgedankte bussen aan elkaar, lunch-bus. |
Na de lunch veranderden het landschap en de vegetatie weer. Nu werd het beeld bepaald door de steile besneeuwde bergen en diepe ravijnen.
Het eten is er goed.. |
Azara staat in massa’s tussen de witbloeiende Chiliotrichum. Hier staan ook veel Escallonia rosea en hoge Fuchsia’s. Kruidachtigen zijn hier niet veel te vinden, alleen wat Anemone multifida, Acaena ovalifolia, de wit bloeiende lelieachtige Libertia chilensis en veel pantoffelplantjes, Calceolaria biflora.
Uitzicht vanuit de lunch-bus. |
Oude Nothofagus antarctica. |
In de natte gebieden langs de rechterkant van de weg staan veel dode bomen, ze zijn grillig van vorm en geven een spookachtig beeld. Zo te zien was een vulkanische uitbraak met een lava stroom de oorzaak van een veranderende waterafvoer de oorzaak. Af en toe vormen zich nieuwe meren, of zijn oude meren ontsloten en staan daardoor droog. Dit is een natuurlijk dynamisch gebied, waar geregeld wat gebeurd. Ik ben in ons land een langzamere natuurontwikkeling gewend en daarbij “ruimen” wij in ons land de geleden schades op, bang voor ziektes en de vaak negatieve media.
Lago General Carrera. |
Het was een verademing om na het laatste stuk van de route, ca. vijftig kilometer / ander half uur door een stoffig bos opeens een grote donkerblauw meer beneden ons te zien liggen. Dit meer ligt aan de oostkant van de Andes en is een onderdeel van de Chileens / Argentijnse grens. Het Chileense deel wordt het Lago General Carrera en het Argentijnse deel het Lago Buenos Aires genoemd en dit water is de op één na grootste meer in Zuid Amerika.